-
Kaloryczność134.34 kcal6.72%
-
Białko6.73 g13.46%
-
Węglowod.19.96 g7.39%
-
Tłuszcze3.96 g5.66%
-
Błonnik2.18 g8.72%
-
GDA6.72 %
- Kasza jęczmienna, pęczak - 180g
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 150g
- Oliwki czarne marynowane - 37.5g (15 sztuk)
- Ogórek szklarniowy - 100g
- Pomidor - 150g
- Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
- Natka pietruszki siekana - 36g (6 łyżeczek)
- Cebula dymka - 20g (sztuka)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Kurkuma - 3g
- Curry - 3g (łyżeczka)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Pierś z kurczaka dokładnie umyj, odetnij zbędny, widoczny tłuszcz i pokrój na niewielkie kawałki. Przypraw kurczaka solą, pieprzem, kurkumą i curry. Dokładnie wymieszaj.
KROK 2: Na patelnię wylej 2 łyżki oleju rzepakowego i usmaż je do lekkiego zrumienienia. Mięso przełóż z patelni na talerz i pozostaw do wystygnięcia.
KROK 3: Ogórka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Oliwki pokrój na małe kawałki. Pomidory umyj i pokrój na ósemki. Natkę pietruszki i dymkę, umyj i posiekaj.
KROK 4: Do dużej miski przełóż: kaszę pęczak, usmażoną pierś z kurczaka, oliwki, ogórka, pomidory, natkę pietruszki, dymkę, a następnie przypraw solą i pieprzem. Olej, miód, ocet balsamiczny i sok z cytryny wymieszaj dokładnie w małej miseczce, a następnie dodaj do sałatki. Wymieszaj.
*Podawaj schłodzoną około 1-2 godz. w lodówce.
Smacznego!