Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(17)
15.07.2016
dodaj własny przepis
40 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
185 kcal / 1 porcję (95 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    195.38 kcal
    9.77%
  • Białko
    3.87 g
    7.74%
  • Węglowod.
    38.20 g
    14.15%
  • Tłuszcze
    3.98 g
    5.69%
  • Błonnik
    2.92 g
    11.68%
  • GDA
    9.77 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 180g
  • Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
  • Banan - 140g
  • Cukier brązowy - 10g (2 łyżeczki)
  • Gruszka - 200g
  • Cynamon mielony - 8g (2 łyżeczki)
  • Cukier brązowy - 10g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jaglaną przepłucz, a następnie ugotuj w wodzie z dodatkiem masła. Gotuj ją ponad 15 minut, gdyż kasza powinna być lekko rozgotowana.

KROK 2: Lekko przestudzoną kaszę zmiksuj z bananem i cukrem trzcinowym na gładką masę. Gruszkę umyj i obierz oraz usuń gniazda nasienne. Pokrój ją wzdłuż na cienkie plasterki.

KROK 3: Zblendowaną masę jaglaną przełóż do wysmarowanej masłem okrągłej formy do pieczenia. Na górze ułóż plasterki gruszki. Posyp je cukrem trzcinowym i cynamonem. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz około 20 minut.

*Po upieczeniu placek można udekorować świeżymi malinami, truskawkami lub innymi owocami sezonowymi.

Smacznego!

Zobacz także