40 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
185 kcal / 1 porcję (95 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność195.38 kcal9.77%
-
Białko3.87 g7.74%
-
Węglowod.38.20 g14.15%
-
Tłuszcze3.98 g5.69%
-
Błonnik2.92 g11.68%
-
GDA9.77 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 180g
- Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
- Banan - 140g
- Cukier brązowy - 10g (2 łyżeczki)
- Gruszka - 200g
- Cynamon mielony - 8g (2 łyżeczki)
- Cukier brązowy - 10g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglaną przepłucz, a następnie ugotuj w wodzie z dodatkiem masła. Gotuj ją ponad 15 minut, gdyż kasza powinna być lekko rozgotowana.
KROK 2: Lekko przestudzoną kaszę zmiksuj z bananem i cukrem trzcinowym na gładką masę. Gruszkę umyj i obierz oraz usuń gniazda nasienne. Pokrój ją wzdłuż na cienkie plasterki.
KROK 3: Zblendowaną masę jaglaną przełóż do wysmarowanej masłem okrągłej formy do pieczenia. Na górze ułóż plasterki gruszki. Posyp je cukrem trzcinowym i cynamonem. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz około 20 minut.
*Po upieczeniu placek można udekorować świeżymi malinami, truskawkami lub innymi owocami sezonowymi.
Smacznego!
Zobacz także