-
Kaloryczność446.07 kcal22.3%
-
Białko14.02 g28.04%
-
Węglowod.48.67 g18.03%
-
Tłuszcze22.25 g31.79%
-
Błonnik6.72 g26.88%
-
GDA22.3 %
- Kasza gryczana sucha - 90g
- Gryka ekspandowana - 6g (2 łyżki stołowe)
- Dynia, pestki - 20g (2 łyżki stołowe)
- Nasiona chia - 20g (2 łyżki stołowe)
- Masło migdałowe - 80g (4 łyżki stołowe)
- Żurawina suszona - 48g (4 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Nagrzej piekarnik do 150 st. C. W tym czasie w rondelku podgrzej delikatnie masło migdałowe, jadnak uważaj, by go nie zagotować. Suszoną żurawinę posiekaj na mniejsze kawałki.
KROK 2: W średniej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki. Następnie dodaj rozpuszczone masło migdałowe i dokładnie wymieszaj je pomiędzy składniki.
KROK 3: Całą masę przełóż do kwadratowego naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Wyrównaj i dokładnie ugnieć masę dwoma łyżkami stołowymi tak, by masa nie była grubsza niż 1,5 cm.
KROK 4: Włóż naczynie do piekarnika na około 15-20 minut do momentu, aż masa się zrumieni.
KROK 5: Po wyjęciu z piekarnika pokrój kwadratową, zapieczoną masę na podłużne, prostokątne batony. (Najlepiej podzielić batony, kiedy masa jest jeszcze ciepła). Oddziel poszczególne batony papierem do pieczenia, by się nie przykleiły.
Smacznego!