Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
294 kcal / 1 porcję (66 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    446.07 kcal
    22.3%
  • Białko
    14.02 g
    28.04%
  • Węglowod.
    48.67 g
    18.03%
  • Tłuszcze
    22.25 g
    31.79%
  • Błonnik
    6.72 g
    26.88%
  • GDA
    22.3 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza gryczana sucha - 90g
  • Gryka ekspandowana - 6g (2 łyżki stołowe)
  • Dynia, pestki - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Nasiona chia - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Masło migdałowe - 80g (4 łyżki stołowe)
  • Żurawina suszona - 48g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Nagrzej piekarnik do 150 st. C. W tym czasie w rondelku podgrzej delikatnie masło migdałowe, jadnak uważaj, by go nie zagotować. Suszoną żurawinę posiekaj na mniejsze kawałki.

KROK 2: W średniej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki. Następnie dodaj rozpuszczone masło migdałowe i dokładnie wymieszaj je pomiędzy składniki.

KROK 3: Całą masę przełóż do kwadratowego naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Wyrównaj i dokładnie ugnieć masę dwoma łyżkami stołowymi tak, by masa nie była grubsza niż 1,5 cm.

KROK 4: Włóż naczynie do piekarnika na około 15-20 minut do momentu, aż masa się zrumieni.

KROK 5: Po wyjęciu z piekarnika pokrój kwadratową, zapieczoną masę na podłużne, prostokątne batony. (Najlepiej podzielić batony, kiedy masa jest jeszcze ciepła). Oddziel poszczególne batony papierem do pieczenia, by się nie przykleiły.

Smacznego!