Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
294 kcal / 1 porcję (66 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    446.07 kcal
    22.3%
  • Białko
    14.02 g
    28.04%
  • Węglowod.
    48.67 g
    18.03%
  • Tłuszcze
    22.25 g
    31.79%
  • Błonnik
    6.72 g
    26.88%
  • GDA
    22.3 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza gryczana sucha - 90g
  • Gryka ekspandowana - 6g (2 łyżki stołowe)
  • Dynia, pestki - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Nasiona chia - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Masło migdałowe - 80g (4 łyżki stołowe)
  • Żurawina suszona - 48g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Nagrzej piekarnik do 150 st. C. W tym czasie w rondelku podgrzej delikatnie masło migdałowe, jadnak uważaj, by go nie zagotować. Suszoną żurawinę posiekaj na mniejsze kawałki.

KROK 2: W średniej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki. Następnie dodaj rozpuszczone masło migdałowe i dokładnie wymieszaj je pomiędzy składniki.

KROK 3: Całą masę przełóż do kwadratowego naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Wyrównaj i dokładnie ugnieć masę dwoma łyżkami stołowymi tak, by masa nie była grubsza niż 1,5 cm.

KROK 4: Włóż naczynie do piekarnika na około 15-20 minut do momentu, aż masa się zrumieni.

KROK 5: Po wyjęciu z piekarnika pokrój kwadratową, zapieczoną masę na podłużne, prostokątne batony. (Najlepiej podzielić batony, kiedy masa jest jeszcze ciepła). Oddziel poszczególne batony papierem do pieczenia, by się nie przykleiły.

Smacznego!

Zobacz także
Mały pudding z tapioki, kokosem i mango
(1)
Mały pudding z tapioki, kokosem i mango
35 minut + czas chłodzenia
1 osoba
więcej
Domowe batoniki musli
(36)
Domowe batoniki musli
10 min. + 1 godz.
7 osób
więcej