-
Kaloryczność304.71 kcal15.24%
-
Białko11.66 g23.32%
-
Węglowod.47.73 g17.68%
-
Tłuszcze9.37 g13.39%
-
Błonnik4.70 g18.8%
-
GDA15.24 %
- Kasza jaglana sucha - 180g
- Soczewica czerwona, nasiona suche - 195g
- Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 50g (5 łyżek stołowych)
- Płatki owsiane górskie - 40g (4 łyżki stołowe)
- Czarnuszka - 25g (5 łyżeczek)
- Mąka kukurydziana - 75g (5 łyżek stołowych)
- Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Curry - 6g (2 łyżeczki)
- Majeranek otarty, suszony - 6g (2 łyżeczki)
- Sos sojowy bezglutenowy - 30g (3 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nastaw na 180 st. C. Soczewicę ugotuj na małym ogniu w 2 szklankach wody, przez ok. 15 minut na średnim ogniu. Płatki owsiane bezglutenowe zalej wrzątkiem do wysokości płatków i odstaw do namoczenia.
KROK 2: Kaszę jaglaną przepłucz i ugotuj na małym ogniu w dwukrotnie większej ilości wody, do momentu aż odparuje wodę.
KROK 3: Cebulę i 3 ząbki czosnku posiekaj drobno i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Ugotowaną kaszę i soczewicę wymieszaj razem ze sobą. Dodaj podsmażoną cebulę wraz z czosnkiem, namoczonymi wcześniej płatkami owsianymi oraz przeciśniętymi przez praskę pozostałymi ząbkami czosnku.
KROK 4: Następnie dodaj: kolejno olej, sos sojowy i pozostałe przyprawy, całość wymieszaj dłońmi.
KROK 5: Na końcu dosyp mąkę kukurydzianą, suche płatki owsiane i czarnuszkę. Papierem wyłóż blachę, posmaruj całą powierzchnię olejem (najlepiej przy pomocy pędzelka). Rękami uformujemy pulpeciki, wielkości dłoni zaciśniętej w łódeczkę (nie należy przejmować się tym, że masa przykleja się).
KROK 6: Wstaw burgery do piekarnika na ok. 20 minut. Następnie nastaw termoobieg i po 5 minutach przełóż wszystkie burgery na drugą stronę. Na drugiej stronie piecz burgery przez kolejne 25 minut.
*Podawaj z pieczoną fasolką szparagową i pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!