15 minut + czas pieczenia
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
367 kcal / 1 porcję (170 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność216.12 kcal10.81%
-
Białko7.01 g14.02%
-
Węglowod.39.58 g14.66%
-
Tłuszcze3.87 g5.53%
-
Błonnik1.82 g7.28%
-
GDA10.81 %
Składniki
- Woda ciepła - 360g (1 ½ szklanki)
- Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
- Drożdże piekarskie, prasowane - 25g
- Mąka pszenna, typ 500 - 500g (3 ¾ szklanki)
- Kasza gryczana sucha - 30g
- Słonecznik, nasiona - 80g (8 łyżek stołowych)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W ciepłej, ale nie gorącej wodzie rozpuść miód, sól i świeże drożdże. Dodaj: mąkę tortową i pół woreczka ugotowanej ostudzonej kaszy gryczanej prażonej. Wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstaw do wyrośnięcia.
KROK 2: Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieć i wyrób, a w trakcie wyrabiania dodaj pestki słonecznika. Następnie przełóż do wysmarowanej olejem keksówki. Odstaw do wyrośnięcia, następnie posmaruj wodą wierzch chleba i lekko przyciśnij.
KROK 3: Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 st. C. przez około 1 godzinę, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz jeszcze 30 mint.
KROK 4: Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika, po 10 minutach wyciągnij chleb z blachy.
Smacznego !
Zobacz także