25 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
384 kcal / 1 porcję (189 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność203.47 kcal10.17%
-
Białko5.80 g11.6%
-
Węglowod.20.82 g7.71%
-
Tłuszcze11.09 g15.84%
-
Błonnik2.85 g11.4%
-
GDA10.17 %
Składniki
- Quinoa - komosa ryżowa - 90g (½ szklanki)
- Mleczko kokosowe - 180g (18 łyżek stołowych)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Kardamon mielony - 1g (½ łyżeczki)
- Aromat waniliowy - 4g (łyżeczka)
- Syrop klonowy - 10g (2 łyżeczki)
- Migdały, płatki - 20g (2 łyżki stołowe)
- Borówki amerykańskie - 70g (½ szklanki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Przepłucz komosę ryżową na sitku o małych otworach. Następnie zalej komosę wodą w proporcji 2:1 (woda-quinoa). Gotuj kaszę około 15-20 minut na wolnym ogniu do momentu, aż komosa wchłonie całą wodę.
KROK 2: Po tym czasie dodaj do gotującej się kaszy mleczko kokosowe, cynamon, kardamon, syrop klonowy oraz laskę wanilii i gotuj jeszcze około 2 minut ciągle mieszając.
KROK 3: Przełóż budyń do salaterki i posyp podprażonymi płatkami migdałowymi. Na wierzch połóż kilka borówek amerykańskich.
Smacznego!
Zobacz także