Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(8)
04.09.2016
dodaj własny przepis
35 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
185 kcal / 1 porcję (123 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    150.40 kcal
    7.52%
  • Białko
    6.34 g
    12.68%
  • Węglowod.
    20.68 g
    7.66%
  • Tłuszcze
    6.37 g
    9.1%
  • Błonnik
    4.34 g
    17.36%
  • GDA
    7.52 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Dynia - 100g
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Białko jaja kurzego - 25g (sztuka)
  • Mąka żytnia, typ 1400 - 40g
  • Syrop klonowy - 10g (2 łyżeczki)
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
  • Kardamon mielony - 1g (½ łyżeczki)
  • Kurkuma - 0.5g
  • Orzechy laskowe - 15g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Dynię obierz, a następnie ugotuj ze szczyptą soli do miękkości, odcedź.

KROK 2: Lekko przestudzone kawałki dyni zblenduj wraz z jajkiem i białkiem, posiekanymi orzechami, a także przprawami na gładkie puree. Następnie wymieszaj je z resztą składników.

KROK 3: Na dobrze rozgrzaną, teflonową patelnię nakładaj po 2 łyżki "ciasta" i rozprowadź na kształt okrągłych placuszków, smażymy je po około 2 minuty z obu stron.

*Gotowe placuszki przełóż na talerz, polej jogurtem naturalnym i udekoruj ulubionymi owocami.

Smacznego!

Zobacz także
Zupa dyniowa z jabłkami
(7)
Zupa dyniowa z jabłkami
20 minut + czas pieczenia
4 osoby
więcej
Makaron świderki z pesto
(16)
Makaron świderki z pesto
15 minut
1 osoba
więcej