25 minut + czas marynowania
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
629 kcal / 1 porcję (299 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność210.24 kcal10.51%
-
Białko13.78 g27.56%
-
Węglowod.2.83 g1.05%
-
Tłuszcze15.87 g22.67%
-
Błonnik0.52 g2.08%
-
GDA10.51 %
Składniki
- Łosoś świeży, filet - 400g
- Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)
- Sok z cytryny - 18g (6 łyżeczek)
- Cytryna - 90g (9 plastrów)
- Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
- Koperek siekany - 32g (4 łyżki stołowe)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1.5g (3 szczypty)
- Pieprz cytynowy - 2g (4 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Rybę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie osusz ją i oprósz solą.
KROK 2: Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, czosnek, koperek oraz pieprz cytrynowy.
KROK 3: Natrzyj marynatą rybę i zapakowaną w szczelne opakowanie, umieść w lodówce na całą noc.
KROK 4: Gotową rybę przełóż na papier do pieczenia, obłóż plasterkami cytryny i piecz w 180 stopniach C przez 20 minut.
Smacznego!
Zobacz także