35 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
217 kcal / 1 porcję (208 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność104.59 kcal5.23%
-
Białko16.17 g32.34%
-
Węglowod.3.13 g1.16%
-
Tłuszcze3.27 g4.67%
-
Błonnik0.43 g1.72%
-
GDA5.23 %
Składniki
- Mięso z piersi indyka, bez skóry - 600g
- Szpinak, mrożony - 100g
- Ser Feta - 75g (1 ½ porcji)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Pomidor suszony - 28g (4 sztuki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Bazylia suszona - 8g (2 łyżeczki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Sznycle umyj pod bieżącą, letnią wodą, rozbij delikatnie na większe, cieńsze plastry. Oprósz solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Ułóż na desce.
KROK 2: Rozmrożony szpinak wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokruszonym serem feta, posiekanymi pomidorami, solą, pieprzem i bazylią.
KROK 3: Każdy sznycel posmaruj pastą szpinakową, dokładnie zwiń w rulon, zwiąż sznurkiem i ułóż w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym. Całość delikatnie skrop olejem.
KROK 4: Sznycle piecz w nagrzanym do 180 st. C piekariku przez 20 minut.
*Podawaj na kuskusie z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Zobacz także