Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(11)
04.10.2016
dodaj własny przepis
40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
231 kcal / 1 porcję (397 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    58.12 kcal
    2.91%
  • Białko
    1.94 g
    3.88%
  • Węglowod.
    10.17 g
    3.77%
  • Tłuszcze
    1.75 g
    2.5%
  • Błonnik
    1.50 g
    6%
  • GDA
    2.91 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Papryka czerwona - 800g (4 sztuki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Pomidory w puszce - 400g (puszka)
  • Pomidor suszony - 56g (8 sztuk)
  • Kukurydza, konserwowa - 60g (4 łyżki stołowe)
  • Cukinia - 100g
  • Kasza jaglana sucha - 50g
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Bazylia suszona - 2g (½ łyżeczki)
  • Kurkuma - 2g
  • Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Nagrzej piekarnik do 180 st. C.

KROK 2: Paprykę dokładnie umyj, odkrój górną część (zachowaj ją na później) i oczyść z pestek. Jej wnętrze posyp delikatnie solą i pieprzem.

KROK 3: Ugotuj (uprzednio podprażoną) kaszę jaglaną według wskazówek producenta zamieszczonych na opakowaniu produktu.

KROK 4: Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj. Podsmaż je na rozgrzanym oleju rzepakowym do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj krojone pomidory z puszki (lub świeże), pokrojone suszone pomidory, kukurydzę z puszki i pokrojoną cukinię. Duś do momentu, aż cukinia zmięknie. Na samym końcu dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie wymieszaj z masą pomidorową. Całość dopraw solą, pieprzem, bazylią, kurkumą i ziołami prowansalskimi do smaku.

KROK 5: Tak przygotowanym farszem nadziej paprykę. Całość przykryj uprzednio odciętym ogonkiem, ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 20-25 minut w temp. 180oC.

*Upieczoną paprykę udekoruj posiekaną natką pietruszki.

**Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami i dodatkiem surówki.

Smacznego!