Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

35 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
394 kcal / 1 porcję (395 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    99.81 kcal
    4.99%
  • Białko
    3.71 g
    7.42%
  • Węglowod.
    15.95 g
    5.91%
  • Tłuszcze
    3.30 g
    4.71%
  • Błonnik
    2.58 g
    10.32%
  • GDA
    4.99 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 180g
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Brokuły - 400g
  • Marchew - 180g
  • Papryka czerwona - 240g (1 ¼ sztuki)
  • Kapusta pekińska - 250g (5 liści)
  • Groszek zielony - 80g
  • Orzechy nerkowca - 40g
  • Czosnek mały - 15g (5 ząbków)
  • Sos sojowy bezglutenowy - 50g (5 łyżek stołowych)
  • Miód sztuczny - 30g
  • Skrobia kukurydziana - 5g (½ łyżki stołowej)
  • Imbir korzeń - 10g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem i przepłukaj pod zimną wodą kilka razy. Przełóż do rondelka, dodaj wodę i sól. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj ok. 20 minut do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę.

KROK 2: Przygotuj warzywa: marchew obierz i pokrój w talarki, cebulę pokrój w paseczki, kapustę pekińską posiekaj a brokuły podziel na różyczki. Paprykę pokrój w cieniutkie paseczki.

KROK 3: W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę, ok. 2-3 minuty do zeszklenia. Dodaj brokuły, marchew i podsmażaj kilka minut. Następnie wrzuć pokrojoną paprykę, groszek i orzechy nerkowca i nadal smaż kilka minut, aż warzywa troche zmiękną.

KROK 4: W miseczce połącz imbir, czosnek, sos sojowy, sos teriyaki, ocet ryżowy i miód. Przełóż do małego rondelka i lekko podgotuj aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Następnie dodaj mąkę kukurydzianą i wymieszaj, tworząc gęsty sos.

KROK 5: Do warzyw dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i sos. Mieszaj do połaczenia się składników.


Smacznego!


Zobacz także