5 minut + czas chłodzenia
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
527 kcal / 1 porcję (427 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność123.42 kcal6.17%
-
Białko4.27 g8.54%
-
Węglowod.15.56 g5.76%
-
Tłuszcze5.54 g7.91%
-
Błonnik5.66 g22.64%
-
GDA6.17 %
Składniki
- Nasiona chia - 30g (3 łyżki stołowe)
- Szpinak świeży - 100g
- Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
- Jogurt typu greckiego - 140g (7 łyżek stołowych)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Laska wanilii - 0.8g (½ sztuki)
- Musli z owocami suszonymi - 30g (3 łyżki stołowe)
- Maliny - 100g (¾ szklanki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W blenderze kielichowym zmiksuj na gładką masę umyty, świeży szpinak, miód oraz jogurt naturalny. Dodaj cynamon oraz wydłubane nasiona z laski wanilii.
KROK 2: Następnie wsyp do blendera nasiona chia. Zmiksuj je znowu po to, by zniszczyć nieco nasiona i ułatwić tworzenie się gęstego puddingu. Masę przelej do średniej miski i wstaw do lodówki na całą noc.
KROK 3: Po tym czasie przelej zieloną masę do dość wysokich i szerokich szklanek. Na górze umieść bezglutenową granolę z suszonymi owocami (najlepiej domowej roboty) oraz świeże maliny.
*Można wykorzystać dowolne, ulubione owoce sezonowe.
Smacznego!
Zobacz także