Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(5)
28.10.2016
dodaj własny przepis
70 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
652 kcal / 1 porcję (287 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    227.47 kcal
    11.37%
  • Białko
    7.27 g
    14.54%
  • Węglowod.
    18.28 g
    6.77%
  • Tłuszcze
    14.05 g
    20.07%
  • Błonnik
    0.84 g
    3.36%
  • GDA
    11.37 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Ciecierzyca z puszki - 800g (4 ⅔ szklanki)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Masło orzechowe - 100g (5 łyżek stołowych)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 50g (5 łyżek stołowych)
  • Syrop klonowy - 50g (10 łyżeczek)
  • Kakao 16%, proszek - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
  • Aromat waniliowy - 2g (½ łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Ciecierzycę przełóż na sito, odsącz i przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie przełóż do sporej miski, dodaj jajka, olej i masła orzechowe.

KROK 2: Całą masę dokładnie zblenduj; powinna powstać rzadka masa. Jeśli masa będzie zbyt zbita, dodaj kilka łyżek wody. Kiedy powstanie gładka masa, dodaj resztę produktów i całość wymieszaj.

KROK 3: Przełóż masę do foremek (silikonowych lub zwykłych, wyłożonych papilotkami), połóż na wierzch każdej babeczki dowolny orzech i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-45 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!