Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

45 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
365 kcal / 1 porcję (179 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    204.27 kcal
    10.21%
  • Białko
    5.51 g
    11.02%
  • Węglowod.
    29.88 g
    11.07%
  • Tłuszcze
    8.12 g
    11.6%
  • Błonnik
    2.80 g
    11.2%
  • GDA
    10.21 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 190g
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 480g (2 szklanki)
  • Syrop klonowy - 20g (4 łyżeczki)
  • Słonecznik, nasiona - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Wiórki kokosowe - 24g (4 łyżki stołowe)
  • Rodzynki, suszone - 60g (4 łyżki stołowe)
  • Żurawina suszona - 48g (4 łyżki stołowe)
  • Orzechy laskowe - 60g (4 łyżki stołowe)
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa - 6g
  • Banan - 140g
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę upraż w rondelku do momentu, aż pojawi się lekko orzechowy smak. Następnie zalej ja mlekiem, dodaj syrop klonowy i gotuj ok. 15 minut na wolnym ogniu lub do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn i spęcznieje. Odstaw do wystygnięcia.

KROK 2: Schłodzoną kasze przełóż do sporej miski. Dodaj do niej pozostałe składniki (banana wcześniej dokładnie rozgnieć widelcem) i dokładnie je wymieszaj, ugniatając masę za pomocą rąk.

KROK 3: Na wyłożoną papierem blachę wyłóż przygotowana masę i wyrównaj jej wierzch z pomocą łyżki. Na koniec wysyp górę masy posiekanymi orzechami laskowymi, lekko wciśnij je w masę.

KROK 4: Wstaw blachę do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmij blachę, a masę pokrój na dowolnej grubości batoniki.

Smacznego!