-
Kaloryczność143.11 kcal7.16%
-
Białko5.98 g11.96%
-
Węglowod.17.29 g6.4%
-
Tłuszcze6.52 g9.31%
-
Błonnik1.94 g7.76%
-
GDA7.16 %
- Kasza jęczmienna, pęczak - 100g
- Krewetki tygrysie mrożone - 150g (10 sztuk)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Ananas świeży - 360g
- Papryka żółta - 60g (½ sztuki)
- Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
- Migdały - 30g (30 sztuk)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Ocet jabłkowy - 6g (2 łyżeczki)
- Imbir korzeń - 5g
- Sos sojowy - 10g (2 łyżeczki)
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
- Czosnek mały - 6g (2 ząbki)
- Papryka ostra mielona - 1.5g (½ łyżeczki)
- Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Wszystkie warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz. Kaszę jęczmienną ugotuj według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu, następnie ostudź.
KROK 2: Przygotuj dressing: w średniej miseczce wymieszaj ze sobą: oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, utarty korzeń imbiru, sos sojowy, płynny miód, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i ostrą papryke. Odstaw.
KROK 3: Świeży ananas obież, pokrój na plastry, a następnie na średniej wielkości kawałki. Obierz i posiekaj w dość drobną kostkę żółtą i czerwoną paprykę. Migdały drobno posiekaj.
KROK 4: W dużej misce umieść kaszę jęczmienną, ananasa, obie papryki, posiekane migdały połowę przygotowanego dressingu. Wymieszaj, a następnie pozostaw na 15 minut, by pozwolić kaszy go wchłonąć. Owiń sałatkę folią i wsadź do lodówki na czas przgotowywania krewetek.
KROK 5: Krewetki posól, dodaj pieprz, dokładnie wymieszaj. W dużym rondlu rozgrzej olej rzepakowy. Wrzuć krewetki i szybko obsmaż je z obu stron przez 1-2 minuty do momentu aż zbrązowieją lub będą chrupiące na krawędziach. Zdejmij je z ognia i przełóż do miski wyciągniętej z lodówki.
KROK 6: Całość wymieszaj i następnie dodaj resztę dressingu. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!