-
Kaloryczność85.17 kcal4.26%
-
Białko2.86 g5.72%
-
Węglowod.14.07 g5.21%
-
Tłuszcze2.57 g3.67%
-
Błonnik2.50 g10%
-
GDA4.26 %
- Kasza jaglana sucha - 90g
- Woda ciepła - 360g (1 ½ szklanki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Dynia - 120g
- Czosnek mały - 9g (3 ząbki)
- Siemię lniane - 30g (3 łyżki stołowe)
- Jarmuż - 10g (2 liście)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
- Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglana podpraż w rondelku przez 5 minut, do momentu, aż zacznie się wydzielać orzechowy zapach. Następnie dolej wodę i gotuj od zagotowania przez 15 minut na wolnym ogniu. Następnie ostudź pod ściereczką.
KROK 2: Obraną dynię pokrój w kawałki. Następnie podsmaż ją na dwóch łyżkach oliwy z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, do momentu, aż dynia będzie na tyle miękka, by można ją było rozgnieść widelcem (około 10-15 minut).
KROK 3: Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Do dużej miski przełóż dynię, ugotowaną kaszę jaglaną, siemię lniane, jarmuż i przyprawy; wszystko wymieszaj. Podczas mieszania postaraj się rozgnieść dynię na miazgę.
KROK 4: Za pomocą dłoni formuj z powstałej masy małe kotleciki. Uważaj, żeby nie były zbyt cienkie. Odkładaj burgery na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
KROK 5: Piecz przygotowane burgery przez około 10-15 minut. Podawaj od razu.
Smacznego!