20 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
373 kcal / 1 porcję (93 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność399.82 kcal19.99%
-
Białko10.57 g21.14%
-
Węglowod.59.65 g22.09%
-
Tłuszcze14.08 g20.11%
-
Błonnik6.02 g24.08%
-
GDA19.99 %
Składniki
- Płatki owsiane górskie - 110g (11 łyżek stołowych)
- Amarantus ekspandowany - 45g (1 ½ szklanki)
- Orzechy pistacjowe - 40g
- Żurawina suszona - 60g (5 łyżek stołowych)
- Miód pszczeli - 72g (6 łyżeczek)
- Tahini - 36g (3 łyżki stołowe)
- Sok pomarańczowy - 10g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
KROK 2: W dużej misce połącz płatki owsiane, amarantus i pistacje. W rondelku na małym ogniu rozpuść i połącz ze sobą miód i pastę tahini, mieszaj całość ok. 2 minut. Zdejmij z ognia i dodaj łyżeczkę soku pomarańczowego.
KROK 3: Suche składniki wymieszaj z mokrymi do połączenia składników. Wyłóż całość na blaszkę z pergaminem. Piecz na środkowej półce ok. 15 minut, granolę przemieszaj i wstaw na kolejne 5 minut.
KROK 4: Musli wyjmij z piekarnika, wymieszaj z żurawiną i zostaw do ostudzenia.
Wskazówki:
Gotową granolę przechowuj w słoikach.
Zobacz także
Naleśniki bezglutenowe z duszonymi warzywami i pastą z cieciorki
więcej
40 minut + czas chłodzenia
2 osoby