-
Kaloryczność150.34 kcal7.52%
-
Białko8.18 g16.36%
-
Węglowod.16.21 g6%
-
Tłuszcze5.97 g8.53%
-
Błonnik2.09 g8.36%
-
GDA7.52 %
- Bataty - 400g (2 sztuki)
- Łosoś świeży, filet - 240g
- Kasza jaglana sucha - 50g
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Natka pietruszki siekana - 12g (2 łyżeczki)
- Szczypiorek siekany - 20g (4 łyżki stołowe)
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
- imbir suszony - 2g
- Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Bataty obierz, a następnie pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż je na suchą patelnię, a następnie podsmaż przez około 15 minut, w razie potrzeby lekko podlewając wodą. Bataty mają być miękkie i soczyste.
KROK 2: Płat łososia przepłucz pod bieżącą wodą, oczyść ze skóry i usuń uważnie wszystkie ości. Następnie pokrój go w dość drobną kostkę.
KROK 3: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu.
KROK 4: Do misy blendera włóż ugotowaną kaszę i zmiksuj. Następnie dodaj kawałki łososia, bataty, oliwę z oliwek, natkę pietruszki, szczypiorek i przyprawy. Jeszcze raz zmiksuj całość na gładką masę.
KROK 5: Do misy blendera wymij jajko, połącz ją z masą i formuj kotlety. Obtocz je w dłoniach w oliwie i układaj na wyłożonej papierem blasze do pieczenia.
KROK 6: Piecz w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez około 20 minut.
Smacznego!