40 minut
10 osób
łatwy
Wartości odżywcze
188 kcal / 1 porcję (72 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność262.71 kcal13.14%
-
Białko6.86 g13.72%
-
Węglowod.35.15 g13.02%
-
Tłuszcze10.95 g15.64%
-
Błonnik2.32 g9.28%
-
GDA13.14 %
Składniki
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 140g (9 ⅓ łyżki stołowej)
- Kasza jaglana sucha - 50g
- Cukier brązowy - 100g (20 łyżeczek)
- Mak niebieski - 20g
- Olej kokosowy - 50g
- Cytryna - 60g (6 plastrów)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 180g (⅔ szklanki)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Soda oczyszczona - 2.5g (¾ szczypty)
- Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglaną zmiel na mąkę. Przełóż do miski, dodaj mąkę pełnoziarnista, sól, cukier, mak, sodę oczyszczoną i wymieszaj całość.
KROK 2: W drugim naczyniu wymieszaj ze sobą jaja, mleko i sok cytrynowy. Olej kokosowy rozpuść i dodaj do naczynia, zetrzyj także skórkę z połowy cytryny.
KROK 3: Do mokrych składników przesyp suche i dokładnie wymieszaj całość.
KROK 4: Formę do muffinek wyłóż papilotkami, do każdej nakładaj porcję ciasta do 2/3 wysokości. Piecz przez ok. 25-30 minut aż babeczki będą rumiane.
Smacznego!
Zobacz także