Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

75 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
527 kcal / 1 porcję (206 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    255.51 kcal
    12.78%
  • Białko
    4.92 g
    9.84%
  • Węglowod.
    32.19 g
    11.92%
  • Tłuszcze
    11.75 g
    16.79%
  • Błonnik
    1.94 g
    7.76%
  • GDA
    12.78 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 260g
  • Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
  • Laska wanilii - 1.5g (sztuka)
  • Skórka z pomarańczy - 5g (łyżeczka)
  • Mleczko kokosowe - 400g (40 łyżek stołowych)
  • Masa makowa - 400g
  • Syrop klonowy - 50g (10 łyżeczek)
  • Czekolada gorzka - 100g
  • Olej kokosowy - 10g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj na sypko. Odstaw do ostygnięcia.

KROK 2: Po tym czasie przełóż kaszę do misy blendera i zmiksuj ją z mleczkiem kokosowym, sokiem z cytryny, syropem klonowym, ziarenkami z laski wanilii na gładką masę. Na koniec dokładnie wymieszaj z otartą skórką z pomarańczy, a także świeżo wyciśnięty z niej sok.

KROK 3: 2/3 masy przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na to przełóż i dokładnie dociśnij masę makową. Przykryj ją resztą masy jaglanej.

KROK 4: Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopniach Celsjusza i picz przez ok. 40-50 min. Ostudź.

KROK 5: W międzyczasie przygotuj też polewę. Czekoladę rozpuść z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Gdy ciasto ostygnie polej je czekoladą. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

*Krój za pomocą ostrego noża zanurzanego w gorącej wodzie.

Smacznego!