Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
295 kcal / 1 porcję (432 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    68.30 kcal
    3.42%
  • Białko
    2.95 g
    5.9%
  • Węglowod.
    11.51 g
    4.26%
  • Tłuszcze
    2.16 g
    3.09%
  • Błonnik
    1.90 g
    7.6%
  • GDA
    3.42 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 90g
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Cebula dymka - 80g (4 sztuki)
  • Pieczarki - 300g (15 sztuk)
  • Rozmaryn suszony - 6g (2 łyżeczki)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Sos sojowy - 15g (3 łyżeczki)
  • Wywar warzywny - 300g (1 ¼ szklanki)
  • Skrobia kukurydziana - 5g (½ łyżki stołowej)
  • Jarmuż - 40g (8 liści)
  • Pieprz czarny - 5g (5 szczypt)
  • Sól biała - 3g (6 szczypt)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jaglaną przesyp do garnka i podpraż ją lekko na średnim ogniu. Następnie dodaj szklankę wody i szczyptę soli i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj pokrywką i gotuj ok. 15-20 minut aż kasza wchłonie całą wodę. Ugotowaną kaszę przemieszaj i odstaw na kilka minut.

KROK 2: Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną dymkę i czosnek. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż ok. 12-15 minut. Dopraw rozmarynem, sosem sojowym i podsmażaj jeszcze kilka minut.

KROK 3: W miseczce wymieszaj gorący wywar i odrobinę skrobi kukurydzianej. Zalej nim pieczarki, dodaj pokrojony drobno jarmuż i gotuj kilka minut aż całość lekko zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.

KROK 4: Kaszę jaglaną wyłóż na talerz i polej gorącym sosem grzybowym.

Smacznego!