Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(6)
19.12.2016
dodaj własny przepis
20 minut
10 osób
łatwy
Wartości odżywcze
204 kcal / 1 porcję (60 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    340.11 kcal
    17.01%
  • Białko
    10.52 g
    21.04%
  • Węglowod.
    45.95 g
    17.02%
  • Tłuszcze
    14.44 g
    20.63%
  • Błonnik
    6.59 g
    26.36%
  • GDA
    17.01 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Amarantus, surowy - 100g (½ szklanki)
  • Ksylitol - 28g (4 łyżeczki)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
  • Serek naturalny - 50g (2 łyżki stołowe)
  • Otręby owsiane - 21g (3 łyżki stołowe)
  • Płatki owsiane górskie - 150g (15 łyżek stołowych)
  • Orzechy włoskie - 60g (15 sztuk)
  • Żurawina suszona - 60g (5 łyżek stołowych)
  • Laska wanilii - 1.5g (sztuka)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W młynku do kawy zmiel na mąkę surowy amarantus.

KROK 2: Ubij jajka za pomocą miksera wraz z serkiem, masłem, ksylitolem i ziarenkami z laski wanilii na puszystą masę.

KROK 3: Następnie dodaj mąkę z amarantusa, otręby, płatki owsiane, sól i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj delikatnie łyżką. Dodaj posiekane orzechy włoskie i żurawinę i ponownie wymieszaj.

KROK 4: Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Z przygotowanej masy, w rękach, uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszcz w otwartych dłoniach i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość sporych odstępach pomiędzy ciastkami (około 3 cm)

KROK 5: Wstaw gotowe ciasteczka do nagrzanego piekarnika i piecz je około 12 minut, na złoty kolor.

Smacznego!
Zobacz także