-
Kaloryczność138.36 kcal6.92%
-
Białko2.76 g5.52%
-
Węglowod.18.63 g6.9%
-
Tłuszcze6.27 g8.96%
-
Błonnik2.73 g10.92%
-
GDA6.92 %
- Bataty - 800g (4 sztuki)
- Quinoa - komosa ryżowa - 135g (⅔ szklanki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
- Sok z limonki - 12g (4 łyżeczki)
- Cebula czerwona - 30g (⅓ sztuki)
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Pomidory w puszce - 200g (½ puszki)
- Czosnek mały - 3g (ząbek)
- Awokado - 140g
- Kolendra swieża - 15g (pęczek)
- Sok z limonki - 12g (4 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Syrop klonowy - 5g (łyżeczka)
- Woda - 20g (¼ szklanki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Bataty dokładnie umyj. Następnie ostrym widelcem, ponakłówaj w nim dziury po to, by podczas pieczenia, para mogła swobodnie wydostawać się na zewnątrz.
KROK 2: Osuszone bataty przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez około 60 minut lub do momentu, aż staną się miękkie i nieco zabrązowione.
KROK 3: W międzyczasie, w rondelku podpraż na średnim ogniu komosę ryżową przez około 5 minut . Dodaj wodę, szczyptę soli, pierzu, sok z limonki i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15-20 minut lub do momentu, aż komosa wchłonie cały płyn. Zdejmij komosę z ognia, dodaj kmin rzymski i całość dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
KROK 4: Przygotuj dressing: do misy blendera przełóż obrane, dojrzałe awokado, świeżą, umytą kolendrę, sok z limonki, oliwę z oliwek, szczyptę soli, kmin rzymski i syrop klonowy. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę, konsystencję dressing regulując dodatkiem wody.
KROK 5: Przygotuj salsę pomidorową: Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy z oliwek, następnie dodaj posiekane pomidory z puszki wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprowadź do wrzenia, przypraw pieprzem i ziołami prowansalskimi.
KROK 6: Jeszcze ciepłe bataty przekrój nożem wzdłuż, lecz tak, by ziemniak tworzył "kieszonkę" do nadziewania. Następnie połóż na każdym łyżkę przygotowanej salsy pomidorowej oraz 3 - 4 łyżki ugotowanej komosy ryżowej. Górę posyp drobno posiekaną czerwoną cebulą i polej przygotowanym zielonym dressingiem z awokado.
*Danie możesz posypać podprażonymi pestkami dyni.
Smacznego!