Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(5)
20.12.2016
dodaj własny przepis
35 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
485 kcal / 1 porcję (385 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    125.77 kcal
    6.29%
  • Białko
    4.39 g
    8.78%
  • Węglowod.
    19.00 g
    7.04%
  • Tłuszcze
    4.47 g
    6.39%
  • Błonnik
    2.67 g
    10.68%
  • GDA
    6.29 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 180g
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Brokuły - 500g
  • Marchew - 90g
  • Sałata pak choi - 80g
  • Papryka czerwona - 200g (sztuka)
  • Groszek zielony, mrożony - 180g
  • Orzechy nerkowca - 70g
  • Imbir korzeń - 5g
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Sos sojowy bezglutenowy - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Ocet balsamiczny - 24g (4 łyżki stołowe)
  • Miód pszczeli - 72g (6 łyżeczek)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Umyj dokładnie i osusz wszystkie warzywa. Pokój czerwoną paprykę w półplasterki, sałatę pak choi w grube paski, a następnie jeszcze w połówki. Marchew pokrój w plasterki (możesz to zrobić ozdobnym nożem). Cebulę pokrój w piórka. Brokuły podziel na drobne różyczki.

KROK 2: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną zalej dwukrotnie większą ilością wody, dodaj szczyptę soli i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn.

KROK 3: W międzyczasie, rozgrzej olej w dość dużym woku. Wrzuć do niego cebulę i smaż 2-3 minuty, ciągle mieszając. Następnie dodaj brokuły i marchew i smaż kolejne 2 minuty. Dodaj sałatę pak choi, czerwoną paprykę, groszek zielony i orzechy nerowca. Smaż, ciągle mieszając przez około 4-5 minut.

KROK 4: Przygotuj sos a'la teriyaki: wymieszaj w miseczce tarty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, ocet balsamiczny i miód.

KROK 5: Gdy warzywa będą już miękkie, dodaj do nich ugotowaną kaszę jaglaną oraz przygotowany sos teriyaki i całość smaż jeszcze około 2 minut ciągle mieszając.

KROK 6: Gotowe danie nakładaj do eleganckich miseczek.

Smacznego!

Zobacz także