30 minut
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
171 kcal / 1 porcję (101 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność169.30 kcal8.47%
-
Białko5.39 g10.78%
-
Węglowod.23.73 g8.79%
-
Tłuszcze6.86 g9.8%
-
Błonnik4.44 g17.76%
-
GDA8.47 %
Składniki
- Fasola czerwona, konserwowa - 200g (10 łyżek stołowych)
- Kasza jęczmienna perłowa sucha - 90g
- Papryka zielona - 70g (½ sztuki)
- Marchew - 50g
- Jarmuż - 20g (4 liście)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Cebula dymka - 20g (sztuka)
- Bułka tarta - 20g (2 ½ łyżki stołowej)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jęczmienną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Marchewkę obierz i pokrój na talarki, paprykę w kostkę a dymkę w piórka.
KROK 2: W rondelku rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż dymkę, razem z papryką i marchewką. Następnie dodaj jarmuż i przemieszaj do momentu aż zwiędnie.
KROK 3: Do malaksera wrzuć fasolę, dodaj ugotowaną kaszę perłową, przygotowane warzywa i bułkę tartą. Przypraw solą, pieprzem i kminem według uznania i całość zmiksuj na jednolitą masę.
KROK 4: Z masy formuj burgery i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Burgery podawaj na grahamce, razem z zielonym pesto, awokado i rukolą.
Smacznego!
*Wartość kaloryczna dotyczy jedynie kotleta z kaszy jęczmiennej. Cały burger to ok. 520 kcal.
Zobacz także