-
Kaloryczność64.11 kcal3.21%
-
Białko2.10 g4.2%
-
Węglowod.7.61 g2.82%
-
Tłuszcze2.69 g3.84%
-
Błonnik0.81 g3.24%
-
GDA3.21 %
- Kasza jęczmienna, pęczak - 100g
- Wywar warzywny - 600g (2 ½ szklanki)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
- Cebula - 50g (⅔ sztuki)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Wino białe, półwytrawne - 150g (lampka)
- Szpinak świeży - 40g
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Pomidor - 300g
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
- Cukier - 3g (½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Do rondelka wlej wywar i zacznij go podgrzewać. Jaja ugotuj na półtwardo, ok. 5,5 minuty od zagotowania.
KROK 2: W tym czasie na głębokiej patelni, na średnim ogniu rozpuść masło z oliwą. Dodaj posiekaną cebulkę i lekko podsmaż do zarumienienia. Dorzuć rozgnieciony ząbek czosnku i suchą kaszę jęczmienną, wymieszaj.
KROK 3: Zmniejsz ogień i zalej kaszę winem. Mieszaj ok. 3-4 minuty aż wino wyparuje a następnie wlewaj po 1 filiżance gorącego bulionu. Powtarzaj tę czynność do momentu aż kasza wchłonie cały płyn, będzie kremowa i aksamitna. Może to potrwać ok. 40-50 minut.
KROK 4: Pod koniec gotowania wrzuć na patelnię szpinak i pozwól mu zwiędnąć. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gotową kaszę wyłóż na talerze a na tej samej patelni lekko podsmaż pokrojone w kostke pomidory. Dorzuć suszony czosnek, dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.
KROK 5: Kaszę jęczmienną podawaj z jajkiem i pomidorową salsą.
Smacznego!