25 minut
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
335 kcal / 1 porcję (232 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność144.35 kcal7.22%
-
Białko6.81 g13.62%
-
Węglowod.23.50 g8.7%
-
Tłuszcze2.91 g4.16%
-
Błonnik1.31 g5.24%
-
GDA7.22 %
Składniki
- Mąka gryczana - 210g (1 ½ szklanki)
- Proszek do pieczenia - 8g (2 łyżeczki)
- Siemię lniane - 15g (1 ½ łyżki stołowej)
- Cukier brązowy - 15g (3 łyżeczki)
- Kakao 16%, proszek - 40g (4 łyżki stołowe)
- Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 460g
- Jabłko - 200g
- Ser twarogowy półtłusty - 200g (10 łyżek stołowych)
- Jogurt typu greckiego - 2g (¼ łyżki stołowej)
- Cukier waniliowy - 12g (3 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, zmielone siemie lniane, kakao i cukier. Dodawaj mleko i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta naleśnikowego.
KROK 2: Na patelni, na średnim ogrniu rozgrzej kilka kropel oleju. Wykładaj porcję ciasta i smaż do momentu pokazania się pęcherzyków powietrza. Obróć na drugą stronę i dalej podsmażaj. Czynność powtarzaj do momentu wykorzystania całego ciasta.
KROK 3: Twaróg wymieszaj z cukrem i jogurtem greckim. Gotowe naleśniki faszeruj serkiem, zawijaj w rulon i układaj porcję jabłka.
Smacznego!
Zobacz także