30 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
189 kcal / 1 porcję (461 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność41.00 kcal2.05%
-
Białko1.42 g2.84%
-
Węglowod.8.11 g3%
-
Tłuszcze1.18 g1.69%
-
Błonnik1.45 g5.8%
-
GDA2.05 %
Składniki
- Wywar warzywny - 960g (4 szklanki)
- Ziemniaki - 600g (8 sztuk)
- Fasola szparagowa - 200g
- Por obrany - 45g
- Pietruszka, korzeń - 40g
- Marchew - 90g
- Kalafior - 200g
- Buraki gotowane - 600g
- Natka pietruszki siekana - 18g (3 łyżeczki)
- Liść laurowy - 1g (2 sztuki)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Cukier - 6g (łyżeczka)
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Wszystkie warzywa umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Zagotuj wodę i sporządź z warzyw wywar: do wrzątku włóż ziele angielskie i listek laurowy, dodaj marchewkę, buraki, por i seler. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
KROK 2: W osobnym garnuszku, w posolonej wodzie ugotuj ziemniaki. Odcedź i przełóż do barszczu.
KROK 3: Następnie włóż do gotującego się już wywaru podzielonego na małe różyczki kalafiora oraz pokrojoną, odłykowaną fasolkę szparagową.
KROK 4: Zagotuj. Zupę dopraw solą, pieprzem i cukrem oraz ew. sokiem z cytryny.
Smacznego!
Zobacz także