Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

25 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
314 kcal / 1 porcję (241 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    130.18 kcal
    6.51%
  • Białko
    3.09 g
    6.18%
  • Węglowod.
    24.03 g
    8.9%
  • Tłuszcze
    3.39 g
    4.84%
  • Błonnik
    2.39 g
    9.56%
  • GDA
    6.51 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 200g
  • Papryka czerwona - 200g (sztuka)
  • Marchew - 100g
  • Pomidor koktajlowy - 200g (10 sztuk)
  • Oliwki czarne marynowane - 25g (10 sztuk)
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
  • Koperek pęczek - 16g (pęczek)
  • Sok pomarańczowy - 50g
  • Żurawina suszona - 36g (3 łyżki stołowe)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Kurkuma - 3g
  • imbir suszony - 3g
  • Gałka muszkatołowa mielona - 3g (6 szczypt)
  • Cynamon mielony - 3g (⅔ łyżeczki)
  • Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Warzywa pokrój według uznania.

KROK 2: W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulkę razem z czosnkiem, następnie dodaj pokojoną marchew i wymieszaj. Po kilku minutach dodaj miód, ugotowaną kaszę i całość lekko podsmaż.

KROK 3: Do garnka dorzuć posiekaną paprykę, pomidorki i oliwki. Wlej sok pomarańczowy, dodaj posiekane zioła, żurawinę i orzechy. Całość dokładnie wymieszaj.

KROK 4: Gotową sałatkę podawaj na ciepło lub schłodzoną.

Smacznego!