-
Kaloryczność20.36 kcal1.02%
-
Białko1.73 g3.46%
-
Węglowod.2.89 g1.07%
-
Tłuszcze1.45 g2.07%
-
Błonnik1.58 g6.32%
-
GDA1.02 %
- Brukselka - 400g
- Wywar warzywny - 960g (4 szklanki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W głąbie każdej brukselki zrób nacięcie w kształcie litery 'X'.
KROK 2: Mocz brukselki przez ok. 5 minut w bardzo zimnej wodzie.
KROK 3: Włóż brukselki do gotującej się wody/wywaru warzywnego z solą i roztopionym masłem. (Należy włożyć je nacięciem do dołu, a naczynie powinno być na tyle szerokie, żeby na powierzchni wody znajdowała się tylko jedna warstwa brukselek). Woda może sięgać do połowy brukselek.
KROK 4: Zagotuj wodę, przykryj naczynie i gotuj brukselki na sporym ogniu przez ok. 5 minut.
KROK 5: Po upływie tego czasu odkryj i odcedź warzywa (brukselki będą al dente czyli delikatnie twarde).
*Opcjonalnie do ugotowanych brukselek możesz zrobić zasmażkę z bułki tartej i masła, lecz w wersji dietetycznej nie polecamy tej opcji.
Smacznego!