Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
304 kcal / 1 porcję (197 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    154.62 kcal
    7.73%
  • Białko
    5.95 g
    11.9%
  • Węglowod.
    27.95 g
    10.35%
  • Tłuszcze
    2.65 g
    3.79%
  • Błonnik
    2.35 g
    9.4%
  • GDA
    7.73 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Płatki jaglane - 55g (5 ½ łyżki stołowej)
  • Kasza jaglana sucha - 80g
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Cukinia - 100g
  • Marchew - 60g
  • Cebula - 40g (½ sztuki)
  • Czosnek mały - 3g (ząbek)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1. Przekrój wzdłuż cukinię. Wydrąż łyżką gniazda nasienne, obierz marchewkę i zetrzyj z cukinię na dużym oczku. Dodaj do warzyw pół łyżeczki soli, wymieszaj i odstaw na 15 minut.

KROK 2. Dokładnie odciśnij z nadmiaru wody na sitku zasolone wcześniej warzywa. Posiekaj drobno cebulę, przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na drobnym oczku czosnek, dodaj do cukinii i marchewki.

KROK 3. Do warzyw dodaj zmielone płatki jaglane, jajo (lub zamiast jaja zmielone siemię lniane w wersji wegańskiej), ugotowaną kaszę jaglaną. Dodaj pieprz i mielony kminek. Smaż placki tak jak najbardziej lubisz.

Smacznego!