-
Kaloryczność149.69 kcal7.48%
-
Białko3.29 g6.58%
-
Węglowod.21.99 g8.14%
-
Tłuszcze5.92 g8.46%
-
Błonnik1.33 g5.32%
-
GDA7.48 %
- Ziemniaki - 700g (9 ⅓ sztuki)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Mąka pszenna, typ 550 - 100g (⅔ szklanki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 31g (¼ szklanki)
- Skrobia ziemniaczana - 13g (½ łyżki stołowej)
- Śmietana 12% tłuszczu - 36g (2 łyżki stołowe)
- Margaryna miękka, 60% tłuszczu - 10g (2 łyżeczki)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 40g (4 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Obierz ziemniaki, umyj dokładnie, zalej zimną wodą i gotuj około 25 minut w osolonej wodzie. Po tym czasie odcedź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków; odstaw do wystudzenia.
KROK 2: W misce wymieszaj dokładnie ziemniaki z mąkami, jajkiem, margaryną i przyprawami.
KROK 3: Na blacie oprószonym mąką zwiń ciasto w rulon i pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm, lekko rozpłaszcz placki. Na gorącym oleju smaż na średnim ogniu z obu stron około 3-4 minuty.
*Najlepiej smakują podane z cebulką i kwaśną śmietaną.
** Bliny ziemniaczane to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Zwyczajowo bliny spożywane są w tygodniu ostatkowym zwanym Maslenicą, przed wielkim postem. Współcześnie wymiar religijny nieco stracił na znaczeniu, a bliny jadane są także w innych porach roku.
Smacznego!