Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

45 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
831 kcal / 1 porcję (500 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    166.18 kcal
    8.31%
  • Białko
    7.02 g
    14.04%
  • Węglowod.
    24.09 g
    8.92%
  • Tłuszcze
    4.87 g
    6.96%
  • Błonnik
    0.79 g
    3.16%
  • GDA
    8.31 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mąka gryczana - 150g (1 ¼ szklanki)
  • Mąka pszenna, typ 550 - 80g (⅔ szklanki)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 480g (2 szklanki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Serek naturalny - 80g (3 ¼ łyżki stołowej)
  • Łosoś wędzony na zimno - 100g (4 płaty)
  • Szpinak świeży - 40g
  • Kasza jaglana sucha - 50g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W misce połącz mąkę gryczaną, pszenną, jajo, olej, sól. Dodawaj mleko i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta naleśnikowego. Ugotuj kaszę jaglaną.

KROK 2: Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej kilka kropel oleju. Wykładaj porcję ciasta i smaż do momentu pokazania się pęcherzyków powietrza. Obróć na drugą stronę i dalej podsmażaj. Czynność powtarzaj do momentu wykorzystania całego ciasta.

KROK 3. Usmażone placki smaruj cienką warstwą serka na całej powierzchni, następnie posyp warstwę kaszy jaglanej, dodaj świeże liście szpinaku, i na końcu wędzonego łososia.

KROK 4. Zwijaj dosyć zwięźle, tak by nie przerwać naleśnika.

Smacznego!