60 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
334 kcal / 1 porcję (228 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność146.56 kcal7.33%
-
Białko3.21 g6.42%
-
Węglowod.32.26 g11.95%
-
Tłuszcze0.95 g1.36%
-
Błonnik1.47 g5.88%
-
GDA7.33 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 90g
- Ziemniaki - 500g (6 ⅔ sztuki)
- Skrobia ziemniaczana - 160g (6 ½ łyżki stołowej)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Szpinak świeży - 80g
- Bazylia świeża - 30g (6 gałązek)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Ugotuj kaszę jaglaną. Odcedź i wystudź pod strumieniem zimnej wody. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i wystudź.
KROK 2. W maszynce do mielenia zmiel na drobnym oczku kaszę, ziemniaki, szpinak oraz bazylię.
KROK 3. Dodaj jajo i sól, wymieszaj. Następnie wsyp mąkę ziemniaczaną i zagnieć ciasto.
KROK 4. Odrywaj od ciasta niewielkie kawałki, a następnie formuj na posypanej mąką stolnicy lub stole cienki wałek. Małym nożem wykrawaj skośnie kopytka. Wrzucaj do wrzącej osolonej wody, gotuj do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
*Kopytka doskonale pasują posypane fetą lub parmezanem lub z dodatkiem bazyliowego pesto :)
Smacznego!
Zobacz także