30 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
423 kcal / 1 porcję (374 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność113.27 kcal5.66%
-
Białko3.65 g7.3%
-
Węglowod.22.27 g8.25%
-
Tłuszcze1.50 g2.14%
-
Błonnik1.35 g5.4%
-
GDA5.66 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 180g
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 500g (2 ¼ szklanki)
- Wiśnie bez pestek, mrożone - 100g
- Miód pszczeli - 36g (3 łyżeczki)
- Płatki jaglane - 10g (łyżka stołowa)
- Banan - 140g
- Maliny - 50g (½ szklanki)
- Truskawki - 50g (⅓ szklanki)
- Borówki amerykańskie - 50g (⅓ szklanki)
- Mięta świeża - 5g (gałązka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Ugotuj do miękkości kaszę jaglaną. Mrożone wiśnie wrzuć do rondelka, dodaj odrobinę wody, gotuj do momentu rozmrożenia.
KROK 2. W kielichu blendera umieść kaszę, wiśnie, banana, mleko, miód. Blenduj do uzyskania kremowej, budyniowej masy.
KROK 3. Wlej budyń do misek, udekoruj świeżymi owocami, listkami mięty i płatkami jaglanymi.
Smacznego ;)
Zobacz także