Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map




Poniedziałek, 9 lutego 2015 | 17:02:21 Kupuj świadmonie

LOKALNIE, SEZONOWO I EKOLOGICZNIE to dla mnie najważniejsze zasady podczas zakupów żywności!

Kupowanie na lokalnych targach i bazarach pozwala zaoszczędzić czas, pieniądze i wspomagać polskich rolników.

Sezonowe odżywianie się to ukłon w stronę zdrowia, bowiem każda pora roku ma do zaoferowania wyjątkowe dla siebie warzywa i owoce. Jedzenie w zgodzie z naturą to pochwała dawnej diety, wolnej od przetworzonej żywności. Niegdyś jedliśmy tylko to, co byliśmy w stanie zmagazynować (np. kiszonki, warzywa korzeniowe) lub to, co aktualnie hodowaliśmy czy uprawialiśmy. Dzięki temu dieta była różnorodna i bogata w najważniejsze składniki odżywcze.

Zimowe pomidory nijak się mają do wrześniowych. Zarówno pod względem smaku, wyglądu jak i wartości odżywczej. Dlatego w chłodniejsze pory roku nie kupujmy na siłę typowo letnich warzyw czy owoców. Wybierajmy produkty dostępne o tej porze roku (kapusta, owoce suszone), latem możemy śmiało eksperymentować z soczystymi owocami czy warzywami z pól.

Zaglądanie do sklepów ze zdrową żywnością dale nam gwarancję, z zakupiona żywność cechuje się wysoką wartością odżywczą, ma certyfikowaną jakość i jest wolna od GMO czy pestycydów.





Komentarze (1)
Poniedziałek, 9 lutego 2015 | 17:50:35 Kamila 26

zgadzam się w 100 procentach :) pozdrawiam!