Herbata jest, zaraz po wodzie, drugim najczęściej spożywanym napojem na świecie. Pierwsze dygresje o jej uprawie można znaleźć już w najstarszych pismach chińskich z ok. 2000 lat p.n.e. Dzisiaj, herbata jest doceniana nie tylko ze względu na niepowtarzalne walory smakowe, ale również ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające.
Jakie herbaty wyróżniamy?
Herbatę otrzymuje się poprzez odpowiednie przetworzenie liści i pączków krzewu herbacianego z rodzaju Camellia uprawianych w krajach wyróżniających się ciepłym i wilgotnym klimatem. Ze względu na prowadzone procesy technologiczne, wyróżnia się następujące rodzaje herbat:
1) Herbaty poddane procesowi pełnej fermentacji, czyli herbata czarna
2) Herbaty poddane częściowemu procesowi fermentacji, czyli herbata czerwona i żółta
3) Herbaty niefermentowane, czyli herbata zielona i biała.
Herbata czarna, ze względu na swój neutralny smak, jest najczęściej pitym rodzajem herbaty, dlatego też stanowi aż 75% światowego rynku herbat. Czerwona zaś, uznawana jest za najbardziej aromatyczną herbatę świata. Cechuje ją korzenny smak i zapach. Jednym z rodzajów herbat czerwonych jest Pu-erh, którą wyróżnia ciemnobrunatna barwa oraz cierpki, ziemisty smak. Badania dowodzą, że Pu-erh wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, oczyszcza i tym samym wzmacnia organizm, pobudza procesy trawienne oraz wspomaga proces odchudzania. Herbata żółta, która w Polsce nie jest popularna ze względu na zakaz jej wywozu z Chin, charakteryzuje się małą zawartością teiny, dzięki czemu nie podrażnia żołądka. Natomiast biała herbata cechuje się silnym działaniem pobudzającym, wysoką zawartością witaminy C oraz bogactwem związków antyoksydacyjnych. Nie zapominajmy również o herbacie zielonej, która pozytywnie wpływa na nasz organizm. Jej regularne picie jest szczególnie zalecane osobom, które zmagają się z podwyższonym poziomem cholesterolu oraz nadciśnieniem tętniczym. Należy także zwrócić uwagę na fakt, iż zielona herbata ze względu na zawartość fluoru, chroni nasze zęby przed próchnicą.
Substancje zawarte w herbatach, które wpływają na lepsze samopoczucie
Najistotniejszymi składnikami liści herbaty są związki polifenolowe oraz kofeina. Do pierwszych z nich zalicza się katechiny, które są silnymi przeciwutleniaczami i stanowią aż 30% składu liści. Ich działanie polega na neutralizowaniu wolnych rodników, które mogą się przyczyniać do rozwoju chorób układu krążenia oraz wzmagać procesy starzenia się skóry. W licznych badaniach wykazano także wpływ polifenoli na hamowanie procesów nowotworowych, jednak zależność pomiędzy piciem herbaty, a wystąpieniem nowotworu nie jest jeszcze do końca poznana. Oprócz tego, antyoksydanty skutecznie zwalczają bakterie i wirusy, co sprawia, że spożywanie herbaty może nie tylko przeciwdziałać, ale także wspomagać leczenie chorób infekcyjnych, tj. grypa, przeziębienie, biegunki.
Zarówno herbata zielona, jak i czarna były pierwszymi na świecie napojami, które potrafiły zmniejszyć senność, zmęczenie oraz poprawić koncentrację. Pobudzający efekt herbaty jest spowodowany obecnością kofeiny. Jednak kofeina zawarta w herbacie ma odmienne działanie niż ta obecna w kawie. Różni je proces wchłaniania, który w przypadku kawy następuje już w żołądku, co wiąże się z jej bardzo szybkim działaniem. Natomiast związek ten zawarty w herbacie przyswajany jest dopiero w jelitach, co powoduje, że wolniej przedostaje się do krwioobiegu. Również garbniki (zaliczane do związków polifenolowych), spowalniają jej wchłanianie, dzięki czemu pobudzające działanie herbaty przebiega wolniej i jest dłuższe.
Odchudzająca moc zielonej herbaty
Otyłość jest chorobą metaboliczną, która w dzisiejszych czasach przybrała miano choroby cywilizacyjnej. Oznacza to, że zapada na nią coraz więcej osób i wciąż rośnie liczba nowo zdiagnozowanych przypadków. Nieleczona otyłość może prowadzić do wielu schorzeń, tj. cukrzyca typu 2, podwyższony poziom cholesterolu, nadciśnienie tętnicze, choroby układu sercowo - naczyniowego, dna moczanowa, niewydolność oddechowa, kamica żółciowa oraz niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby. Właśnie dlatego coraz prężniej poszukuje się skutecznych, a zarazem bezpiecznych środków, które wspomogą leczenie tej jednostki chorobowej. Do takich właśnie zalicza się zieloną herbatę, która ze względu na zawartość katechin wykazuje pozytywne efekty w walce z otyłością. Obecnie istnieje wiele badań naukowych potwierdzających jej korzystny wpływ na redukcję masy ciała oraz tkanki tłuszczowej. Autorzy niektórych z nich sugerują, że katechiny zawarte w tej herbacie mają zdolność do zmiany właściwości fizykochemicznych emulsji tłuszczowych, co prowadzi do zmniejszenia zdolności ich trawienia przez lipazę trzustkową. Oprócz tego, badania potwierdziły, że katechiny w znaczący sposób hamują wchłanianie glukozy. Może być to związane z redukującym wpływem epigallokatechiny na aktywność enzymów odpowiedzialnych za trawienie węglowodanów. Pomimo tego, że mechanizmy działania zielonej herbaty wymagają dalszych badań, dotychczasowe informacje potwierdzające jej korzystne działania są podstawą do uznania tego produktu za skuteczny środek pomocniczy zarówno w prewencji jak i długoterminowym leczeniu otyłości.
Należy pamiętać, że tak jak we wszystkim, tak i w piciu herbaty należy zachować umiar. Spożywanie zbyt dużej jej ilości może mieć działanie odwadniające. Dlatego napary te traktujmy jako dodatek. Podstawę naszego nawodnienia nadal powinna stanowić woda.
Piątek, 13 lipca 2018 | 09:55:00 -39127 0
Ogólnie jestem herbatomaniekiem, a jak wiadomo zdania na temat picia herbaty są podzielone. Jak przeszłam na dietę to nie umiałam powiedzieć nie piciu herbaty :) z pomocą przyszły mi zielone herbatki od Teekanne. Mają w swojej ofercie smakowe zielone herbatki dlatego nie czułam monotonii, a smaki są pyszne - pije do dziś :) Wieczory z kubkiem gorącej herbaty potrafią umilić dzień :)