(62)
dodaj własny przepis
15 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
375 kcal / 1 porcję (237 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność158.32 kcal7.92%
-
Białko2.67 g5.34%
-
Węglowod.16.94 g6.27%
-
Tłuszcze9.98 g14.26%
-
Błonnik2.47 g9.88%
-
GDA7.92 %
Składniki
- Rukola - 20g (garść)
- Szpinak młody - 25g (garść)
- Gruszka - 260g
- Granat - 50g (½ sztuki)
- Orzechy pekan - 24g (8 sztuk)
- Ser gorgonzola - 30g (plaster)
- Żurawina suszona - 12g (łyżka stołowa)
- Miód pszczeli - 6g (½ łyżeczki)
- Musztarda francuska - 10g (½ łyżki stołowej)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Cukier - 12g (2 łyżeczki)
- Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Gruszkę obierz i pokrój w ósemki. Na patelni rozpuść masło, gruszkę obtocz w cukrze i smaż z dwóch stron do momentu aż się zarumieni.
KROK 2: W miseczce wymieszaj miód, musztardę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, pieprz i sól.
KROK 3: Rukolę i szpinak opłucz i osusz, gorgonzolę pokrój w drobną kostkę. Tak przygotowane produkty przełóż do miski, dodaj gruszkę, nasiona granatu, suszoną żurawinę i orzechy. Sałatkę polej sosem i dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Zobacz także
Naleśniki bezglutenowe z duszonymi warzywami i pastą z cieciorki
więcej
40 minut + czas chłodzenia
2 osoby