Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(12)
12.05.2016
dodaj własny przepis
35 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
250 kcal / 1 porcję (291 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    86.05 kcal
    4.3%
  • Białko
    2.79 g
    5.58%
  • Węglowod.
    9.91 g
    3.67%
  • Tłuszcze
    4.70 g
    6.71%
  • Błonnik
    1.65 g
    6.6%
  • GDA
    4.3 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Cukinia - 400g
  • Kasza jaglana sucha - 39g (1 ⅓ łyżki stołowej)
  • Jarmuż - 25g (5 liści)
  • Pomidor suszony w oleju - 80g (4 plastry)
  • Gałka muszkatołowa mielona - 0.5g (szczypta)
  • Oregano - 2g (łyżeczka)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Olej kokosowy - 10g
  • Słonecznik, nasiona - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Przytnij cukinie od góry i wydryluj dokładnie miążdz oraz gniazda nasienne. Posmaruj oliwą i dopraw do smaku solą i pieprzem. Cukinie połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po tym czasie cukinie wyjmij i odstaw.

KROK 2: Przygotuj farsz: posiekaj umyty wcześniej jarmuż, eliminując twarde łodyżki. Pomidory odsącz z oliwy ręcznikiem papierowym. Następnie potnij je na drobne kawałki.

KROK 3: Na patelni rozgrzej olej kokosowt, dodaj jarmuż, czosnek, całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i obsmażaj do miękkości. Następnie dodaj pomidory oraz roztarte mocno w dłoni oregano. Dopraw całość do smaku. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, dokładnie wmieszaj ją w warzywa i znów dopraw do smaku.

KROK 4: Ostudzone cukinie wypełnij farszem i wstaw ponownie do piekarnika na ok. 10 minut. Gorące cukinie przekładaj na talerze. Na koniec posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

*Do wykonania tego dania najlepsza będzie cukinia młoda, mała, o okrągłym kształcie.

Smacznego!