-
Kaloryczność223.85 kcal11.19%
-
Białko12.43 g24.86%
-
Węglowod.18.16 g6.73%
-
Tłuszcze12.32 g17.6%
-
Błonnik2.64 g10.56%
-
GDA11.19 %
- Wołowina, rozbratel - 100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 11.3g (⅔ łyżki stołowej)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Chleb żytni razowy - 40g (kromka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Wołowinę opłucz i osusz. Pokrój wzdłuż włókien w plastry lekko rozbij. Natrzyj solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Mięso przykryj i wstaw do lodówki na około 30 min.
KROK 2: Po upływie czasu wyjmij mięso i każdą bitkę delikatnie oprósz mąką. Na patelni rozgrzej olej i smaż wołowinę po ok. 3 minuty z każdej strony.
KROK 3: Podsmażone mięso przełóż do garnka, zalej szklanką gorącej wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i wyciśnięty ząbek czosnku. Potrawę duś na małym ogniu ok. 1 godziny, aż mięso nabierze kruchości.
KROK 4: W połowie czasu duszenia, dodaj drobno pokruszony chleb razowy, który doskonale zagęści sos. Jeśli potrawa będzie zbyt gęsta, możesz podlać ją odrobiną wody.
*Bitki serwuj z kaszą lub gotowanymi ziemniakami i surówką.
Smacznego!