Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

35 min. + 1 godz.
1 osoba
średni
Wartości odżywcze
383 kcal / 1 porcję (171 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    223.85 kcal
    11.19%
  • Białko
    12.43 g
    24.86%
  • Węglowod.
    18.16 g
    6.73%
  • Tłuszcze
    12.32 g
    17.6%
  • Błonnik
    2.64 g
    10.56%
  • GDA
    11.19 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Wołowina, rozbratel - 100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 11.3g (⅔ łyżki stołowej)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Chleb żytni razowy - 40g (kromka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Wołowinę opłucz i osusz. Pokrój wzdłuż włókien w plastry lekko rozbij. Natrzyj solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Mięso przykryj i wstaw do lodówki na około 30 min.

KROK 2: Po upływie czasu wyjmij mięso i każdą bitkę delikatnie oprósz mąką. Na patelni rozgrzej olej i smaż wołowinę po ok. 3 minuty z każdej strony.

KROK 3: Podsmażone mięso przełóż do garnka, zalej szklanką gorącej wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i wyciśnięty ząbek czosnku. Potrawę duś na małym ogniu ok. 1 godziny, aż mięso nabierze kruchości.

KROK 4: W połowie czasu duszenia, dodaj drobno pokruszony chleb razowy, który doskonale zagęści sos. Jeśli potrawa będzie zbyt gęsta, możesz podlać ją odrobiną wody.

*Bitki serwuj z kaszą lub gotowanymi ziemniakami i surówką.

Smacznego!

Komentarze (1)

Środa, 16 kwietnia 2014 | 11:04:57 anulka 31

fajny przepis, na pewno wypróbuję!