20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
378 kcal / 1 porcję (306 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność123.66 kcal6.18%
-
Białko6.93 g13.86%
-
Węglowod.15.41 g5.71%
-
Tłuszcze4.19 g5.99%
-
Błonnik0.81 g3.24%
-
GDA6.18 %
Składniki
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 50g
- Przyprawa "Gyros" - 5g (łyżeczka)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 5g (½ łyżki stołowej)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 50g (2 łyżki stołowe)
- Czosnek duży - 3g (½ ząbka)
- Kukurydza, konserwowa - 30g (2 łyżki stołowe)
- Ogórek szklarniowy - 50g
- Kapusta pekińska - 50g (liść)
- Placek tortilli pszennej z dodatkiem siemienia lnianego - 63g (sztuka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Obtocz w przyprawie Gyros i podsmaż na złoto na rozgrzanym oleju.
KROK 2: Na placek tortilli wyłóż podsmażonego kurczaka, dodaj kukurydzę, pokrojonego w plasterki ogórka i poszatkowaną w paski kapustę.
KROK 3: Jogurt naturalny połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i tak przygotowanym sosem polej kurczaka i warzywa ułożone na placku tortilli.
KROK 4: Tortillę zawiń w rulon.
Smacznego!
Zobacz także