30 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
304 kcal / 1 porcję (547 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność55.65 kcal2.78%
-
Białko4.74 g9.48%
-
Węglowod.4.78 g1.77%
-
Tłuszcze2.57 g3.67%
-
Błonnik1.37 g5.48%
-
GDA2.78 %
Składniki
- Cielęcina, sznyclówka - 100g
- Papryka czerwona - 200g (sztuka)
- Pomidor - 130g
- Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Czosnek mały - 3g (ząbek)
- Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz biały - 0.5g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Mięso pokrój w kostkę, tak aby wyszło około 20 kawałków.
KROK 2: Na patelni rozgrzej połowę oliwy i podsmaż mięso, podlej dwiema łyżkami wody i duś pod przykryciem około 10 minut.
KROK 3: W międzyczasie obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę. Podsmaż na pozostałej oliwie.
KROK 4: Umyte papryki oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w paski i dorzuć do cebuli.
KROK 5: Pomidora obierz ze skórki, pokrój w dość grubą kostkę, dodaj do pozostałych warzyw. Dorzuć uduszone kawałki mięsa, wyciśnij ząbek czosnku, przypraw papryką słodką, zamieszaj. Pozostaw pod przykryciem ok. 10-15 minut.
*Leczo wyłóż na talerz, podawaj z ryżem, kaszą lub pieczywem.
Smacznego!
Zobacz także