20 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
333 kcal / 1 porcję (200 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność166.30 kcal8.32%
-
Białko8.47 g16.94%
-
Węglowod.19.85 g7.35%
-
Tłuszcze7.13 g10.19%
-
Błonnik3.82 g15.28%
-
GDA8.32 %
Składniki
- Makaron pełnoziarnisty penne, surowy - 150g
- Bób - 250g
- Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)
- Cytryna - 100g (10 plastrów)
- Oliwki czarne marynowane - 37.5g (15 sztuk)
- Łosoś wędzony na zimno - 100g (4 płaty)
- Koperek siekany - 64g (8 łyżek stołowych)
- Natka pietruszki siekana - 48g (8 łyżeczek)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
- Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Zagotuj wodę i dodaj do niej sól. Wrzuć bób i gotuj około 10 minut. Odcedź i ostudź. Po tym czasie obierz z łupinek. W drugim, wysokim garnku również zagotuj osoloną wodę. Wrzuć do niej makaron, zamieszaj i gotuj według wskazań producenta na opakowaniu.
KROK 2: Odcedź makaron i przełóż go do większej miski. Skrop oliwą z oliwek. Dodaj do makaronu ugotowany bób i wymieszaj. Dodaj do sałatki porwane płaty wędzonego łososia, pokrojone oliwki, koperek, posiekaną pietruszkę.
KROK 3: W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, otartą skórkę i przyprawy. Wymieszaj i wylej cały dressing do sałatki.
Smacznego!
Zobacz także