Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

20 min. + 1 godz.
2 osoby
średni
Wartości odżywcze
332 kcal / 1 porcję (168 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    198.46 kcal
    9.92%
  • Białko
    6.65 g
    13.3%
  • Węglowod.
    37.55 g
    13.91%
  • Tłuszcze
    2.76 g
    3.94%
  • Błonnik
    1.33 g
    5.32%
  • GDA
    9.92 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mleko UHT, 0,5% tłuszczu - 120g (½ szklanki)
  • Drożdże piekarskie, prasowane - 15g
  • Cukier - 6g (łyżeczka)
  • Mąka gryczana - 140g (szklanka)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Pieprz czarny - 0.5g (½ szczypty)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 2.5g (¼ łyżki stołowej)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Szklanką odmierz ¼ ilości mleka, podgrzej i dodaj pokruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.

KROK 2: Zawartość szklanki przelej do większej miski i dodaj pozostałe mleko, mąkę, jajo oraz sól i świeżo mielony pieprz. Mieszaj trzepaczką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą od ciasta naleśnikowego.

KROK 3: Miskę przykryj lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

KROK 4: Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju i chochelką nakładaj porcje ciasta. Każdy blin smaż około 2 minut z obu stron. Do czasu aż uzyska złoty kolor.

*Bliny możesz podawać z serkiem i wędzonym łososiem lub na słodko.

Smacznego!

Zobacz także
Jaglany sernik na zimno z jagodami
(13)
Jaglany sernik na zimno z jagodami
40 minut + czas chłodzenia
6 osób
więcej
Krem pieczarkowy
(42)
Krem pieczarkowy
30 minut
2 osoby
więcej