Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
221 kcal / 1 porcję (258 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    85.85 kcal
    4.29%
  • Białko
    7.18 g
    14.36%
  • Węglowod.
    5.19 g
    1.92%
  • Tłuszcze
    4.10 g
    5.86%
  • Błonnik
    0.13 g
    0.52%
  • GDA
    4.29 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Dorsz, świeży, filety bez skóry - 100g
  • Pomidory w puszce - 120g (⅓ puszki)
  • Cebula dymka - 20g (sztuka)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Cukier - 6g (łyżeczka)
  • Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Dymkę dokładnie opłucz i pokrój w plasterki (możesz użyć zwykłej cebuli i szczypiorku).

KROK 2: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojoną dymkę, około 5 minut. Dodaj pomidory z puszki i cukier, całość zagotuj. Dodaj filety z dorsza (możesz je lekko oprószyć solą i roztartym w palcach tymiankiem). Całość przykryj i gotuj około 8-10 minut.

KROK 3: Rybę układaj na talerzu na sosie (możesz udekorować pieczonymi pomidorkami), podawaj z ziemniakami, kaszą lub pieczywem.

Rada: świeży filet z dorsza możesz zastąpić mrożonym

*Jeśli chcesz, aby danie nabrało oryginalnego aromatu podczas gotowania możesz dodać gałązkę świeżego tymianku.

Smacznego!

Zobacz także