-
Kaloryczność47.12 kcal2.36%
-
Białko3.25 g6.5%
-
Węglowod.7.52 g2.79%
-
Tłuszcze1.36 g1.94%
-
Błonnik1.15 g4.6%
-
GDA2.36 %
- Soczewica czerwona, nasiona suche - 250g
- Marchew - 50g
- Pietruszka, korzeń - 20g
- Por obrany - 50g
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Wywar warzywny - 1440g (6 szklanek)
- Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
- Pomidory w puszce - 480g (1 ¼ puszki)
- Sok pomidorowy - 200g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Soczewicę opłucz w zimnej wodzie.
KROK 2: Warzywa i czosnek pokrój w małą kostkę i zeszklij na łyżce oliwy w głębokim garnku. Zalej je podgrzanym bulionem.
KROK 3: W moździerzu utrzyj kmin i wraz z pomidorami z puszki dodaj do warzyw. Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Dolej przecier pomidorowy dalej gotuj.
KROK 4: Po około 10 minutach gotowania, zmiksuj zupę w blenderze. Przelej z powrotem do garnka, ponownie zagotuj i dodaj odsączoną soczewicę. Gotuj aż soczewica będzie całkowicie miękka (zajmie to 15-20 minut).
KROK 5: Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Udekoruj natką kolendry lub pietruszki.
*Zupa z soczewicy z pomidorami jest idealną propozycją na danie obiadowe. Jest bardzo pożywne, dzięki czemu może służyć jako samodzielny, pełnowartościowy posiłek. Soczewica ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera duże ilośc białka, które może być alternatywą dla wegan i wegetarian. Jest także cenny źródłem ważnego dla serca potasu i kwasu foliowego.
Smacznego!