30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
179 kcal / 1 porcję (521 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność34.34 kcal1.72%
-
Białko1.66 g3.32%
-
Węglowod.2.09 g0.77%
-
Tłuszcze2.92 g4.17%
-
Błonnik0.89 g3.56%
-
GDA1.72 %
Składniki
- Pieczarki - 400g (20 sztuk)
- Cebula - 60g (⅔ sztuki)
- Bulion drobiowy z kostki rosołowej - 480g (2 szklanki)
- Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
- Jogurt typu greckiego - 80g (4 łyżki stołowe)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W rondlu rozpuść połowę ilości masła, dodaj cebulę, gotuj do miękkości przez 10 minut, uważając aby cebula nie zaczęła się rumienić. Dodaj resztę masła i pieczarki i gotuj przez około 5 minut, aż pieczarki się zrumienią.
KROK 2: Dodaj bulion i estragon, zagotuj, zmniejsz płomień do minimum, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
KROK 3: Przelej do blendera i zmiksuj. Następnie przelej z powrotem do czystego rondla. Dodaj śmietankę, sól i pieprz do smaku. Przed podaniem podgrzej, ale nie zagotowuj.
KROK 4: Przelej do miseczek i udekoruj dodatkowym posiekanym estragonem, kleksami śmietany i pieprzem.
Smacznego!
Zobacz także