Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(15)
25.06.2015
dodaj własny przepis
60 minut +120 minut
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
405 kcal / 1 porcję (216 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    187.51 kcal
    9.38%
  • Białko
    4.84 g
    9.68%
  • Węglowod.
    25.59 g
    9.48%
  • Tłuszcze
    7.57 g
    10.81%
  • Błonnik
    0.64 g
    2.56%
  • GDA
    9.38 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Serek homogenizowany waniliowy - 700g
  • Śmietanka kremowa 30% - 250g (25 łyżek stołowych)
  • Cukier - 60g (10 łyżeczek)
  • Żelatyna - 16g (4 łyżeczki)
  • Truskawki - 400g (2 ⅔ szklanki)
  • Herbatniki - 300g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodawaj serek homogenizowany cały czas miksując.

KROK 2: Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudź i wlej do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.

KROK 3: Na biszkoptach/herbatnikach w tortownicy poukładaj dość gęsto truskawki (jeśli są duże - przepołów), wylej na nie całą masę serową. Włóż do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekoruj truskawkami (na wierzch możesz również wylać galaretkę).

*Sernik na zimno z truskawkami to szybkie i proste danie, które zasmakuje każdemu. Świetnie sprawdzi się jako deser podczas rodzinnego, letniego obiadu. Zamiast truskawek, możesz użyć dowolnych, sezonowych owoców. Jest pyszny, lekki, a jednocześnie sycący. Niezastąpiony podczas wakacyjnych upałów.

Smacznego!