(26)
dodaj własny przepis
30 minut + czas chłodzenia
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
301 kcal / 1 porcję (823 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność36.55 kcal1.83%
-
Białko2.82 g5.64%
-
Węglowod.4.12 g1.53%
-
Tłuszcze1.36 g1.94%
-
Błonnik0.92 g3.68%
-
GDA1.83 %
Składniki
- Boćwina - 280g (pęczek)
- Woda ciepła - 150g (⅔ szklanki)
- Ogórek szklarniowy - 100g
- Koperek siekany - 100g (12 ½ łyżki stołowej)
- Jajko kurze gotowane - 50g (sztuka)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Kefir 2% tłuszczu, z wapniem - 960g (4 szklanki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Boćwinę dokładnie umyj i posiekaj. Buraczki obierz i pokrój w kostkę.
KROK 2: Pokrojone warzywa włóż do garnka i zalej 150 ml wody. Potem duś ok. 10 min. i odstaw do wystygnięcia.
KROK 3: Gdy całość dokładnie przestygnie, dodaj kefir, rozgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki. Dokładnie wymieszaj.
KROK 4: Całą potrawę dopraw do smaku solą i pieprzem, ponownie dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
*Przed podaniem, połóż na górze połówkę jajka ugotowanego na twardo. Posyp następnie resztką posiekanego koperku.
Smacznego!
Zobacz także