-
Kaloryczność156.43 kcal7.82%
-
Białko12.45 g24.9%
-
Węglowod.2.85 g1.06%
-
Tłuszcze10.88 g15.54%
-
Błonnik0.64 g2.56%
-
GDA7.82 %
- Jarmuż - 15g (3 liście)
- Jaja kurze surowe - 200g (4 sztuki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Czosnek mały - 3g (ząbek)
- Mozzarella - 125g (8 ⅓ plastra)
- Pomidor - 100g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Jarmuż umyj, odkrój i odrzuć twarde łodyżki. Pokrój go na mniejsze części.
KROK 2: W głębokim talerzu roztrzep widelcem jajka z mlekiem, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj starty na drobnej tarce czosnek. Podsmaż go przez kilkanaście sekund, dodaj jarmuż (ugnieć i przyciśnij, jeśli nie mieści się na patelni). Podsmaż na małym ogniu ok. 4 minuty (można pod przykryciem) aż zmięknie i nieco zmniejszy objętość.
KROK 3: Wlej masę jajeczną, posyp serem. Smaż przez około 2 minuty na małym ogniu, następnie na wierzchu połóż plasterki pomidora i wstaw do piekarnika (bez przykrycia) na około 13 minut.
KROK 4: Po wyjęciu z piekarnika możesz posypać mieloną wędzoną papryką lub/i skropić oliwą extra vergine.
*Podawaj np. z liśćmi roszponki i pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!